Pistáciové tartaletky s malinami považuje autorka receptu za jeden zo svojich najlepších dezertov. Tajnou prísadou je kvapka mandľového extraktu, ktorá dodá tartaletkám šmrnc. Orieškový krém potom príjemne osvieži malinový rozvar.
BUDETE POTREBOVAŤ:
Cesto
- 230 g hladké múky
- 20 g holandského kakaa
- 150 g masla
- 90 g práškového cukru
- 30 g mandľovej múky
- 1 vajce
- lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
Malinový gél
- 135 g mrazených alebo čerstvých malín
- 60 g krupicového cukru
- 3 g NH pektínu
Pistáciový krém
- 70 g bielej čokolády
- 40 g pistáciové pasty
- 80 g krupicového cukru
- 2 bielky
- lyžička mandľového extraktu
- 180 ml smotany
Zdobenie
- čerstvé maliny
- hrubo nasekané pistácie
POSTUP:
- Všetky ingrediencie na cesto zmiešame na doske a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odpočívať aspoň hodinu v chladničke.
- Po menších častiach cesto vyvaľujeme do hrúbky asi 3 mm a vykrajujeme z neho kolieska s priemerom 10 cm. Tieto kolieska vkladáme do ráfikov s priemerom 7 cm.
- Cesto dôkladne vytlačíme do krajov, aby sme mali rovné dno.
- Prebytočné cesto odrežeme nožom. Tartaletky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie alebo silikónovou fóliou.
- Dno tartaletiek prepicháme vidličkou a dáme asi na 10 minút do mrazničky.
- Pečieme v predhriatej rúre na 170 ° C asi 20 minút.
- Necháme vychladnúť. Pomocou škrabky na zemiaky zarovnáme nežiaduce nerovnosti tartaletiek.
Teraz si pripravíme malinový gél:
- Maliny roztlačíme a dáme do hrnca.
- Cukor zmiešame s pektínom a pridáme do malinového pyré pri 40 °C. Všetko varíme tak dlho, pokiaľ teplota nedosiahne 103°C.
- Necháme vychladnúť a dáme aspoň na hodinu do chladničky.
- Pred použitím stačí gél rozmiešať a zmäkčiť stierkou.
- Do hrnca dáme krupicový cukor, bielky a šľaháme vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Ešte do teplých bielkov pridáme rozpustenú bielu čokoládu a pistáciovú pastu.
- Necháme vychladnúť.
- Medzitým si vyšľaháme smotanu, ktorú pomocou stierky vmiešame do vychladeného pistáciového krému.
- Na záver pridáme lyžičku mandľového extraktu a dôkladne premiešame.
- Krém naplníme do cukrárskeho vrecka. Na dno tartaletiek nanesieme tenkú vrstvu malinového gélu, ktorý rozotrieme až do krajov. Zvyšný priestor tartaletiek naplníme pistáciovým krémom až po okraj a necháme stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny.
- Zdobíme nasekanými pistáciami a čerstvými malinami.
Recept by @UTYTYNY
PRAJEME VÁM DOBRÚ CHUŤ!
TEAM Diana Company