PARIS BREST - DIANA COMPANY & VLÁD RYASNYY - DIANA V KUCHYNI

RECEPT NA PARIS BREST

Paris-brest – lieskový orech, slaný karamel a praliné: (cca 15ks)

  1. Odpaľované cesto:
    • 70g voda
    • 70g mlieko plnotučné
    • 8g invertný cukor
    • 3g soľ
    • 62g maslo (kocky)
    • 85g hladká múka
    • 140g vajcia (izbová teplota)

Vodu, mlieko, invertný cukor, soľ a maslo nahrejeme do bodu varu.  

Vsypeme múku a mimo ohrev zamiešame. Vraciame na zdroj tepla a odpaľujeme cesto cca 2/3 minúty.

Cesto preložíme do robota a pomocou pretínačky miešame pokiaľ sa neprestane vytvárať para. Postupne začneme prílievať vajcia.

Po vytvorení hladkej a homogénnej konzistencie necháme cesto odpočívať hodinu.  

Nastriekame venčeky pomocou francúzskej špičky s priemerom 10mm, položíme navrch schladený craquelin a ihneď pečieme pri 175C cca 38 minút

  1. Craqueline s lieskovým orechom:

Všetky ingrediencie spojíme a vyvaľkáme plát kým trstinový cukor nezačne chrumkať.

 Vykrojíme kolieska s priemerom 65mm a dáme do mrazničky zamraziť. Vykrojený craquliene premiestnime na neupečené odpaľované cesto.  

  1. Lieskovoorieškové praline 50%:

Lieskový orechy opražiť pri 160 ° C cca 25 minút.

Cukor krupice karamelizovať suchou metódou a vyliať na silikónovú podložku, nechať zcladit.

Schladený karamel rozlámať a dať do food-processoru s orechmi, vanilkovým luskom a soľou. Rozmixovať v hladkú pastu.   

  1. Lieskovooriešková vyšľahaná ganache: (65g / porcia)
    • 252g mlieko plnotučné
    • 25g želatínová hmota x 3.6g plátková želatína
    • 302g lieskovoorieškové praliné 50%
    • 123g kakaové maslo
    • 145g pasterizované bielky
    • 252g smotana na šľahanie 33%

Mlieko nahriať do bodu. Pridáme želatínovú hmotu/napučanú pltákovú želatínu a vytvoriť emulziu s kakaovým maslom a praliné pomocou ponorného mixéra.

Prilejeme smotanu a bielky, opäť premiešame a schladíme cez noc.

  1. Karamelizované lieskové orechy: (12g / porcia)
    • 200g lieskový orech (blanšírovaný)
    • 200g cukor krupice
    • 350g voda

Vodu s cukrom nahriať do bodu varu a do neho pridať orechy.

Na nízkej teplote variť cca 20 minút, precediť orechy a piecť pri 165C cca 15 minút pokiaľ sa neskaramelizujú.

Nechať schladiť a zľahka nasekať.

  1. Slaný karamel: (20g / porcia)
    • 92g cukor krupice
    • 46g glukóza sirup
    • 77g smotana na šľahanie 33%
    • 46g sladené kondenzované mlieko
    • 125g maslo (studené kocky)
    • 2g fleur de sel

Smotanu na šľahanie nahriať s kondezovaným mliekom a dať bokom.

Medzitým karamelizovať cukor s glukózou do tmavého karamelu. Deglazovať teplou smotanou s kondezovaným mliekom a chvíľku prevariť. Zvážiť zmes a doliať vodou, aby celková váha karamelu bola 230g.

Pridať maslo so soľou, premiešať pomocou ponorného mixéra a vytvoriť emulziu a schladiť cez noc.

KOMPLETÁCIA:

Upečené odpaľované cesto s craquelinom v polovici rozrezať.

Na dno nastriekať po obvode tenkú vrstvu karamelu a hojne posypať drvenými skaramelizovanými orechmi.

Praliné šľahanú ganache vyšľahať a nastriekať pomocou francúzskej špičky s priemerom 10mm na slaný karamel s orechmi. Všetko prekryť druhou polovicou odpaľovaného cesta.

Ako dekor použije zvyšok slaného karamelu a nastriekame po obvode a dekorujeme rozpolenými kúskami skaramelizovaného orecha.

 Prajem vám dobrú chuť! 

TEAM Diana Company