RECEPT NA PARIS BREST
Paris-brest – lieskový orech, slaný karamel a praliné: (cca 15ks)
- Odpaľované cesto:
- 70g voda
- 70g mlieko plnotučné
- 8g invertný cukor
- 3g soľ
- 62g maslo (kocky)
- 85g hladká múka
- 140g vajcia (izbová teplota)
Vodu, mlieko, invertný cukor, soľ a maslo nahrejeme do bodu varu.
Vsypeme múku a mimo ohrev zamiešame. Vraciame na zdroj tepla a odpaľujeme cesto cca 2/3 minúty.
Cesto preložíme do robota a pomocou pretínačky miešame pokiaľ sa neprestane vytvárať para. Postupne začneme prílievať vajcia.
Po vytvorení hladkej a homogénnej konzistencie necháme cesto odpočívať hodinu.
Nastriekame venčeky pomocou francúzskej špičky s priemerom 10mm, položíme navrch schladený craquelin a ihneď pečieme pri 175C cca 38 minút
- Craqueline s lieskovým orechom:
- 42g maslo
- 42g trstinový cukor
- 42g lieskooriešková múka
- 17g hladká múka
Všetky ingrediencie spojíme a vyvaľkáme plát kým trstinový cukor nezačne chrumkať.
Vykrojíme kolieska s priemerom 65mm a dáme do mrazničky zamraziť. Vykrojený craquliene premiestnime na neupečené odpaľované cesto.
- Lieskovoorieškové praline 50%:
- 170g cukor krupice
- 170g lieskový orech (celý so šupkou)
- 1g fleur de sel
- ½ vanilkový struk
Lieskový orechy opražiť pri 160 ° C cca 25 minút.
Cukor krupice karamelizovať suchou metódou a vyliať na silikónovú podložku, nechať zcladit.
Schladený karamel rozlámať a dať do food-processoru s orechmi, vanilkovým luskom a soľou. Rozmixovať v hladkú pastu.
- Lieskovooriešková vyšľahaná ganache: (65g / porcia)
- 252g mlieko plnotučné
- 25g želatínová hmota x 3.6g plátková želatína
- 302g lieskovoorieškové praliné 50%
- 123g kakaové maslo
- 145g pasterizované bielky
- 252g smotana na šľahanie 33%
Mlieko nahriať do bodu. Pridáme želatínovú hmotu/napučanú pltákovú želatínu a vytvoriť emulziu s kakaovým maslom a praliné pomocou ponorného mixéra.
Prilejeme smotanu a bielky, opäť premiešame a schladíme cez noc.
- Karamelizované lieskové orechy: (12g / porcia)
- 200g lieskový orech (blanšírovaný)
- 200g cukor krupice
- 350g voda
Vodu s cukrom nahriať do bodu varu a do neho pridať orechy.
Na nízkej teplote variť cca 20 minút, precediť orechy a piecť pri 165C cca 15 minút pokiaľ sa neskaramelizujú.
Nechať schladiť a zľahka nasekať.
- Slaný karamel: (20g / porcia)
- 92g cukor krupice
- 46g glukóza sirup
- 77g smotana na šľahanie 33%
- 46g sladené kondenzované mlieko
- 125g maslo (studené kocky)
- 2g fleur de sel
Smotanu na šľahanie nahriať s kondezovaným mliekom a dať bokom.
Medzitým karamelizovať cukor s glukózou do tmavého karamelu. Deglazovať teplou smotanou s kondezovaným mliekom a chvíľku prevariť. Zvážiť zmes a doliať vodou, aby celková váha karamelu bola 230g.
Pridať maslo so soľou, premiešať pomocou ponorného mixéra a vytvoriť emulziu a schladiť cez noc.
KOMPLETÁCIA:
Upečené odpaľované cesto s craquelinom v polovici rozrezať.
Na dno nastriekať po obvode tenkú vrstvu karamelu a hojne posypať drvenými skaramelizovanými orechmi.
Praliné šľahanú ganache vyšľahať a nastriekať pomocou francúzskej špičky s priemerom 10mm na slaný karamel s orechmi. Všetko prekryť druhou polovicou odpaľovaného cesta.
Ako dekor použije zvyšok slaného karamelu a nastriekame po obvode a dekorujeme rozpolenými kúskami skaramelizovaného orecha.
Prajem vám dobrú chuť!
TEAM Diana Company