RECEPT NA MAKRONKY
farebnosť a príchuť makrónok si každý môže zvoliť podľa seba my sme robili Makrónky so slaným arašidom (35-40 ks)
MANDĽOVÉ CESTO
- 150 g mandľovej múky
- 150 g práškového cukru
- 55 g + 55 g bielkov
- 150 g cukru krupica
- 40 ml vody
- gélová alebo prášková farba
- hrsť sekaných arašidov na posyp
- Mandľovú múku spoločne s práškovým cukrom krátko premixujte, pridajte polovicu bielkov (55 g) a stierkou utrite do hladkej pasty. V tomto kroku môžete pridať gélovú farbu.
- Krupicový cukor dajte do menšej rajnice, zalejte vodou a zvarte na cukrový rozvar o teplote 118 stupňov. Súčasne začnite šľahať druhú polovicu bielkov (55 g) do polotuhého snehu (v tomto kroku sa
pridáva prášková farba). - Akonáhle rozvar dosiahne požadovanú teplotu, pomaly ho začnite liať za stáleho šľahania na predšľahané bielky. Pokračujte v šľahaní do vychladnutia a spevnenia snehu.
- Sneh v dvoch častiach stierkou vmiešajte do mandľovej pasty a miešajte tak dlho, kým vám cesto pomaly nesteká zo stierky.
- Hmotou naplňte cukrárske vrecko s hladkou špičkou s priemerom 9 mm a na plechy vyložené papierom na pečenie či podložkou nastriekajte makrónky s priemerom cca. 4 cm.
- Plechom buchnite o stôl alebo poklepte rukou zospodu, aby sa cesto zbavilo vzduchových bublín alebo prípadných špičiek.
- Makrónky zľahka posypte sekanými arašidmi a nechajte pred pečením zaschnúť. Pečte po jednom plechu v rúre vyhriatej na 140 stupňov (teplovzdušný) zhruba 15 minút, až sú na dotyk pevné a idú dobre odlúpnuť z papiera.
- Po vytiahnutí z rúry nechajte makrónky chladnúť na plechu, až po úplnom vychladnutí opatrne zlúpnite z papiera.
ARAŠÍDOVÁ NÁPLŇ
- 150 g bielej čokolády Callebaut Velvet
- 100 g smotany na šľahanie 33%
- 60-80 g jemné arašidové pasty 100%
- morská soľ
- 20 g masla
- hrsť slaných arašidov
- Čokoládu zalejte smotanou, pridajte štipku soli a spoločne rozpustite v mikrovlnke. Premiešajte, pridajte arašidovú pastu a premixujte celú zmes tyčovým mixérom. Nakoniec zapracujte aj maslo.
- Krém prelejte do misky, zakryte fóliou (priamo na krém) a dajte na 6-8 hodín odležať do chladu.
- Vychladený krém stierkou premiešajte, preložte do vrecka a makrónky naplňte. Do každej makrónky vtlačte do krému 2-3 slané arašidy.
- Skladujte v uzavretej dóze v chladničke a nechajte aspoň do druhého dňa rozležať.
PRAJEME VÁM DOBRÚ CHUŤ!
TEAM Diana Company