LASKONKA - DIANA COMPANY & CUKRÁR SKÁLA - DIANA V KUCHYNI

RECEPT NA LASKONKY

CESTO

  1. Rúru predhrejte na 200 °C.
  2. Bielky vyšľahajte so 180g cukru na pevný sneh.
  3. Pripravte si cukrový rozvar - v kastróliku priveďte na strednom plameni k miernemu varu 100ml vody a 180g cukru a varte približne 10-15min. Nemiešajte!
  4. Cukrový rozvar zašľahajte do bielkového snehu a šľahajte, kým zmes úplne nevychladne (10min).
  5. Pridajte kokos a múku z mandlí a cesto dôkladne premiešajte.
  6. Na plech vyložený silikónovou podložkou alebo papierom na pečenie rozotrite cesto cez šablónu. Tvar laskonky si tiež môžete nakresliť priamo na papier na pečenie a potom aplikovať cesto pomocou cukrárskeho vrecka alebo lyžicou. 
  7. Vložte laskonky do rúry a nechajte ich približne 40 sekúnd sprudka zapiecť, potom znížte teplotu na 80 ° C a sušte laskonky, kým nebudú pevné (40-50min).

Krémovú náplň do laskoniek pripravíme vmiešaním GRILIÁŠA do ŽLÚTKOVÉHO KRÉMU.

GRILIÁŠ

  1. Oriešky vložte na 10 min do rúry na 180 ° C a nechajte mierne opražiť.
  2. V kastróliku zmiešajte maslo s cukrom a na miernom plameni nechajte bez miešania rozpúšťať, kým sa nezačne tvoriť karamel.
  3. Pridajte opražené oriešky do utaveného karamelu a na miernom ohni zmes stále miešajte, kým nezíska krásne zlatistú farbu.
  4. Hmotu vylejte na plech na pečenie mierne vymastený olejom alebo na silikónovú podložku.
  5. Po vychladnutí rozdrvte na jemnú zmes orieškov a karamelu (griliáš).

ŽLÚTKOVÝ KRÉM

  1. Vyšľahajte žĺtky s cukrom do hustejšej peny.
  2. Pridajte múku a kukuričný škrob a dôkladne prešľahajte.
  3. V kastróliku priveďte mlieko do varu a za stáleho šľahania ho pridajte k žĺtkovej zmesi.
  4. Všetko prelejte do kastrólika a za stáleho šľahania (stačí ručne metličkou) opäť priveďte do varu.
  5. Pri miernom vare šľahajte až do zhustnutia.
  6. Pridajte do krému griliáš a než začnete krémom laskonky zlepovať, nechajte ho vychladnúť.

NAŠE TIPY

  • Laskonky môžete zlepovať klasicky natretím krému po celej ploche alebo aplikáciou krému pomocou cukrárskeho vrecka so zdobiacou špičkou.
  • Pokiaľ netrváte na klasickom vzhľade laskoniek, odporúčame vyskúšať moderný spôsob, ako cukrár Lukáš Skála, kedy laskonky vytvoríte viacposchodové, na ich hornú časť aplikujete krém a ozdobíte ho kúskami orechov.
  • Pri výrobe karamelu odporúčame kastrólik občas stiahnuť z platne, aby sa karamel nepripálil, spôsobilo by to horkastú chuť krému.
  • Množstvo v recepte vystačí približne na 15 laskoniek (záleží na tvare, veľkosti a štýle zdobenia).

Celý videorecept nájdete na našom kanále YOUTUBE.

PRAJEME VÁM DOBRÚ CHUŤ!

TEAM Diana Company

MINIATURA LASKONKA LASKONKA - DIANA COMPANY x CUKRÁR SKÁLA - DIANA V KUCHYNI