Kysnuté šišky s vanilkovým krémom
BUDETE POTREBOVAŤ:
• 220 ml mlieka
• 1/2 kocky droždie
• 1 lyžica cukru
• 25g masla
• 300g hladké múky
• 2 žĺtky
• 2 lyžice rumu
• Štipku soli
POSTUP:
- Najskôr si zarobíte kvas. Do vlažného mlieka si rozdrobíte pol kocky droždia a prisypete cukor. Necháte cca 15 minút vzísť kvas.
- Do väčšej misky alebo nádoby od kuchynského robota si pripravíte suché ingrediencie. Potom pridáte žĺtky, rum a maslo. Nakoniec prilejete kvas.
- Cesto prepracujeme ručne alebo pomocou háku v kuchynskom robote.
- Pripravené cesto necháme kysnúť cca pol hodiny na teplom mieste.
- Z vykysnutého cesta (2x väčší objem) si ukrajujeme kúsky (75g) ktoré vytvarujeme do guličky. Tie necháme na linke ešte 10 minút kysnúť.
- Na rozpálenom rastlinnom oleji vyprážame do zlatistej farby. (Pozor, šišky sa veľmi rýchlo spália!)
- Usmažené šišky si necháme vychladnúť.
NA KRÉM BUDETE POTREBOVAŤ:
• 350 ml plnotučného mlieka
• 250g masla
• 1 žĺtok
• 1 balenie pudingu s pravou vanilkou
• 1 vanilkový struk Planifolia Burbon
• 150g cukru múčka
POSTUP:
- 1/3 mlieka si rozmiešate pudingový prášok. Rozmiešaný puding pridáte k zvyšnému mlieku a na platni privediete do varu. Ešte pred tým však pridáte jeden rozkrojený vanilkový struk (Tupou stranou noža vyškrabnete semienka a aj s luskom varíte.)
- Uvarený puding zakryjete potravinárskou fóliou a necháte vychladnúť do izbovej teploty.
- Z vychladnutého pudingu vyberiete struk, ktorý môžete opakovane použiť. Zašľaháte jednu kocku masla izbovej teploty. (Ak sa vám krém zrazí, môžete na ho pár minút dať nad vodný kúpeľ a šľahať.)
- Dosladíte cukrom a vychladíte.
- Do vychladnutých šišky urobíte otvor a naplneným cukrárskym vreckom vyplníte priestor v šibe.
- Naplnenú šišku obalíte v cukre a dozdobíte.
Recept by @vojta.fiala_food
PRAJEME VÁM DOBRÚ CHUŤ!
TEAM Diana Company