CHEESECAKE S LIESKOVÝMI Orieškami A VANILKOU
Forma s priemerom 20cm
Na základ:
- 180 g maslových alebo celozrnných sušienok
- 60 g mrazených a nahrubo sekaných lieskových orieškov
- 65 g rozpusteného masla
- Kôra z jedného citróna
Na tvarohovú hmotu:
- 500 g plnotučný mäkký tvaroh
- 200 g kyslej smotana
- 100 g smotany na šľahanie
- 3 ks vajcia (M)
- 120 g mrazených lieskových orechov alebo lieskoorieškové pasty
- 100 g tmavého trstinového cukru
- 20 g kukuričného škrobu
- 3g soli
- 1 vanilka- semienka
Na karamelizované oriešky:
- 150 g celých pražených lieskových orieškov
- 60 g cukru krupice
- 5 g olivového oleja
- 2 g soli
POSTUP:
- Dno tortovej formy ich steny vyložíme papierom na pečenie. Na základ rozdrvíme sušienky nahrubo, pridáme nahrubo sekané lieskové orechy, premiešame s maslom a citrónovou kôrou a lyžicou natlačíme na dno. Dáme do mrazničky na 10 min. zatuhnúť.
- Na tvarovú hmotu dáme všetky ingrediencie do barového Blenderu, mixéra a rozmixujeme do jemnej hmoty. Pokiaľ nemáme barový mixér, dobre poslúži aj tyčový ponorný mixér.
- Cieľom je získať čo najjemnejšiu hmotu. Tú nalejeme na stuhnutý základ, vložíme do rúry vyhriatej na 180 ° C a pečieme 35 až 40 min. do zatuhnutia. Povrch je skôr tmavšie farby. Vyberieme z rúry a necháme dobre vychladnúť.
- Na karamelizované oriešky dáme do väčšej panvice olej, soľ a cukor a za občasného miešania utopíme do svetlého karamelu. Naň nasypeme práve upražené, ešte horúce, oriešky a na strednom plameni miešame, kým nie sú v karameli úplne obalené. Vyberieme ich z panvice na silikónovú podložku či papier na pečenie a ešte zahorka ich opatrne od seba oddelíme. Necháme vychladnúť a použijeme na dozdobenie.
Recept by @marsalekjosef82
PRAJEME VÁM DOBRÚ CHUŤ!
TEAM Diana Company